close

Sos de usturoi cu patrunjel, un preparat absolut delicios – Sursa de vitamine pentru o imunitate puternica, ferita de raceli si boli. Se prepara simplu si rapid

Sos de usturoi cu patrunjel, un preparat absolut delicios – Sursa de vitamine pentru o imunitate puternica, ferita de raceli si boli. Se prepara simplu si rapid

Bine ati venit in Bucataria Romaneasca

Ingrediente pentru sos de patrunjel cu usturoi:

2 legaturi patrunjel
8 catei usturoi
140 ml ulei masline
1/2 lamaie
Mod de preparare:

Se folosesc numai frunzele de patrunjel, fara tija, se toaca marunt sau se foloseste robotul de bucatarie. Usturoiul se piseaza sau se toaca marunt si se amesteca cu patrunjelul. Se adauga ulei si si sare, se amesteca. Amestecul de patrunjel si usturoi se pune intr-un borcan, deasupra se pune uleiul, se inchide ermetic si se poate pastra la frigider 2-3 saptamani.

Ce trebuie sa stii despre patrunjel
Patrunjelul este o planta erbacee medicinala, aliment si condiment, cultivat in majoritatea zonelor de relief in tara noastra, care provine din patrunjelul salbatic de pe tarmul Marii Mediterane. Planta are radacina pivotanta, conica sau alungita, de culoare alb-cenusie, cu gust dulce si miros placut aromat.

Tulpina florifera a patrunjelului este inalta pana la 130 cm, are forma cilindrica, este usor striata si ramificata chiar de la baza. Frunzele sunt lucioase pe partea superioara si au un miros caracteristic extrem de placut. Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri.

Patrunjelul contine mai multa vitamina C decat lamaia, portocala sau varza, la care se adauga vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K si E. De asemenea, este o sursa importanta de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide si flavonoizi.

Continutul bogat de vitamina A si C are un puternic efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, tonifica ficatul, stimuleaza activitatea vezicii biliare, fluidifica secretiile, antispastic,relaxeaza fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronsice, intareste sistemul imunitar, are efect vasodilatator, regenereaza peretele vascular, mentine elasticitatea vaselor, are efecte afrodisiace si asigura o buna functionare a aparatului genital.

De asemenea, patrunjelul limiteaza procesele inflamatorii, are efect antirahitic, antiscorbutic, vermifug, diuretic, neutralizeaza efectele intoxicatiei cu tutun, alcool, alimentatie excesiva cu carne sau prelucrata industria si contine uleiuri volatile cu efect antitumoral.

Consumat crud sau sub forma de infuzie, decoct, patrunjelul este eficient in tratarea edemelor, infectiilor, asteniei, tulburarilor de circulatie sanguina, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei,meteorismului si colicilor abdominale, astmului bronsic, amenoreei si elimina halena (respiratia urat mirositoare).

Sub forma de gargara, bai sau spalaturi locale, patrunjelul ajuta la vindecarea plagilor, intepaturilor deinsecte, a conjunctivite, amelioreaza contuziile si pigmentatiile pielii si inlatura durerile dentare.

Patrunjelul contine mai mult fier decat spanacul si mai mult fluor decat orice alt aliment, contribuind astfel la mentinerea unei danturi si a unei osaturi puternice. De asemenea, o legatura de patrunjel furnizeaza mai multe proteine decat 2 oua, devenind un aliat de nadejde in curele de slabire, deoarece confera senzatia de satietate.

Frunzele si tulpinile de patrunjel neutralizeaza si ajuta la eliminarea toxinelor din organism si sunt eficiente in toate afectiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite, distrugand germenii patogeni si chiar diferite virusuri. In plus, datorita calitatii sale de excelent antioxidant, patrunjelul consumat zilnic de 3 ori pe zi, cate 20 ml de suc impreuna cu alte sucuri naturale ajuta foarte mult la vindecarea cancerului. Sucul proaspat se poate consuma in timpul tratamentului cu citostatice, ajutand la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor si la distrugerea celulelor canceroase.

Patrunjelul este un ingredient natural care nu trebuie sa lipseasca din trusa de ingrijire a pielii. Din sucul de patrunjel se poate face o masca care se aplica pe fata si care are rolul de a regenera, de a improspata si de a conferi stralucire tenului.

De asemenea, masca poate ajuta la eliminarea pistruilor si a petelor cauzate de inaintarea in varsta.

Echipa Bucataria Romaneasca va ureaza Pofta Buna!