close

Sarmale in stil unguresc, uite reteta:

Sarmale in stil unguresc, uite reteta:

Bine ati venit in Bucataria Romaneasca. Astazi va prezentam o reteta de Sarmale.

Lista de ingrediente:

-100 grame orez;

-untura;

-sare;

-maghiran;

-1 ou;

-varza noua;

-400 grame smantana;

-4 cotlete de porc;

-500 grame carne de porc;

-2 cepe;

-1 catel de usturoi;

-piper macinat;

-boia de ardei dulce;

-1 kilogram de varza acra;

-200 grame salam afumat/bacon;

-faina.

Citeste si: Sarmale de post facute dupa regulile bunicii

Cum se prepara:

1. Carnea se trece prin masina de tocat.

2. Orezul se fierbe (pana este aproape gata).

3. Ceapa se taie si se prajeste in untura.

4. Se combina usturoiul pisat, cepa prajita, carnea tocata, orezul, condimentele si oul.

5. Frunzele de varza se fierb pentru 3-5 minute, apoi se lasa la racit.

6. Pe fiecare frunza de varza se pune putina umplutura, apoi se ruleaza.

7. Varza acra se fierbe in apa putina timp de 10-15 minute.

Citeste si: Un nou mod de facut sarmale, mai bun – Se prepara si mai repede

8. Ceapa se toaca si se prajeste in untura.

9. Varza acra se amesteca cu ceapa prajita, apoi punem sare.

10. Luam o cratita si o ungem cu untura, apoi aranjam varza acra, iar peste acest strat de varza acra punem sarmalele.

11. Se toarna apa pana acopera sarmalele.

12. Peste se pune salam afumat taiat in bucatele mici.

13. Se pune un capac si se fierb pentru 50 de minute la foc potrivit.

14. Se scoate salamul si se amesteca bine cu faina si smantana, apoi punem boia de ardei iute si punem amestecul in cratita.

15. Se lasa la fiert pana ajunge sa fiarba.

16. Cotletele se prajesc.

17. Pe un platou punem varza acra, apoi sarmalele, apoi un start de smantana, salamul si cotletul.

Echipa Bucataria Romaneasca va ureaza Pofta Buna!

BONUS:

Sarmale de post facute dupa regulile bunicii

Ingrediente sarmale cu ciuperci (mancare de post):

1 sau 2 capatani de varza murata
400 grame de ciuperci proaspete
200 grame de orez cu bobul rotund
1 radacina de telina mica
2 morcovi medii
2 cepe mari
150 mililitri de sos de rosii sau bulion
50 ml de ulei de masline extra virgin
1 legatura de marar
1 legatura de cimbru
3 foi de dafin
sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Desprinde-ti frunzele de pe capatanele de varza murata si, daca varza este prea sarata, spalati-o inca o data cu apa rece. Morcovii si telina, dar si ceapa, se rad pe o razatoare mare sau se pun in masina de tocat. Incingeti cratita cu ulei de masline si adaugati legumele bine macinate.
Lasati morcovii, ceapa si telina sa se caleasca timp de aproximativ 5 minute si apoi scoateti cratita de pe aragaz. Treceti ciupercile bine curatate de impuritati prin robotul de bucatarie si amestecati-le cu legumele calite. Caliti amestecul de ciuperci cu legume (nu mai mult de 3 minute, deoarece legumele au fost calite o data).

Amestecati compozitia cu orezul. Adaugati mararul tocat si foile de dafin intregi si infasurati compozitia in frunze. Puneti sarmalele la foc in sos de rosii sau bulion. Turnati apa cat sa depaseasca sarmalele din oala cu un deget sau maxim doua degete. Cand s-au fiert, se scot de pe aragaz si se servesc calde.

BONUS:

Un nou mod de facut sarmale, mai bun – Se prepara si mai repede

O altfel de mancare traditionala: sarmale din carne de curcan. Desi vorbim de un produs traditional romanesc, carnea de curcan nu prea este folosita la realizarea sarmalelor. Preparatul, care include si carnea de curcan, este unul mai putin intalnit la noi, dar compenseaza prin faptul ca foloseste o carne considerata mai sanatoasa decat cea de porc si de vita.

Carnea de curcan este considerata una dintre cele mai sanatoase materii prime folosite pentru prepararea mancarurilor prin faptul ca nu contine colesterol si este mai usor digerabila. Primul pas pentru realizarea sarmalelor este sa tocam carnea de curcan, ca si ceapa. Orezul se pune la inmuiat in apa, de preferat putin calduta, pentru a putea lucra mai bine sarmalele. Tot in apa vom pune si frunza de varza, insa pentru a se desara in perioada cat pregatim ingredientele si amestecam compozitia.

Ingrediente:

Piept de curcan sau pulpa, ori un amestec dintre cele doua-800 de grame, ceapa-250 de grame, sare-dupa gust, Orez-100-120 de grame, marar si patrunjel verde, care sa fie tocat, foi de dafin-doua, trei bucati, o crenguta de cimbru, piper macinat, dupa gust, pasta de tomate-doua linguri, ulei de floarea-soarelui sau, daca se poate, ulei de masline-50 de grame, rosii doua, trei bucati, bors 200 de mililitri, 2 capatani usturoi

”Dupa ce am tocat ceapa, o punem putin la calit si adaugam orezul, apoi carnea de curcan, verdeata, pasta de tomate, piperul macinat si sarea. Amestecam ingredientele si lasam apoi compozitia la rece. In acest interval de timp pregatim frunza de varza pentru realizarea sarmalelor. Eu recomand sa se foloseasca o oala de lut la realizarea acestui preparat traditional”, explica Nichi Maracine, maestru de arta culinara.

De ce se pune bors peste sarmale
Daca nu aveti totusi o oala de lut, puteti gati sarmalele si intr-un recipient din metal. Urmatorul pas este sa realizati sarmalele dupa metoda deja cunoscuta, prin adaugarea compozitiei in frunza de vita si infasurarea acesteia.

Pe fundul recipientului unde veti pregati termic sarmalele este bine sa puneti cateva frunze de varza pentru a mai atenua putin din caldura generata de foc, evitind astfel lipirea sarmalelor. Acestea se vor adauga in recipientul de gatit intr-o forma triunghiulara, pentru a se manevra mai bine dupa ce s-au facut, lasand loc la mijlocul acestuia pentru a adauga frunza de varza, ce se va scoate ulterior. Intre straturile de sarmale vom adauga si foile de dafin si usturoiul taiat bucatele.

Vom pune apoi apa calduta peste sarmale, completand cu bors pentru a le da un gust usor acrut. Lichidul trebuie sa fie cam cu doua degete peste sarmalele din recipientul de gatit, cu precizarea ca se va adauga si putin ulei de floarea soarelui sau ulei de masline. ”Recomandarea mea este ca inainte sa adaugam apa si borsul, sa punem un strat de rosii taiate subtire. Dupa ce lichidul se va evapora in timpul fierberii, rosiile vor da un gust si o culoare frumoasa sarmalelor”, precizeaza maestrul Nichi Maracine.

Tot procesul de realizare a sarmalelor dureaza cam 45 de minute, iar fierberea acestora alte 55-60 de minute. Prepararea termica a sarmalelor este data intotdeuna de duritatea frunzei de varza. Sarmalele din carne de curcan se servesc cu mamaliguta si smantana, dar si hrean si ardei iuti, dupa gust. Daca avem si tuica, preparatul se va servi conform traditiei romanesti.

Tags : bucataria romaneascasarmale