close
3-2

INGREDIENTE:

1 rata de 2kg
1 ceapa rosie
ulei de masline
pudra de 5 condimente chinezesti
1 clementina

GARNITURA:

4 cepe verzi
4 morcovi mici
1/2 castravete
1 chilli rosu proaspat
1 legatura mixta de menta si coriandru (30g)
1 lime
18 clatite chinezesti

SOS HOISIN:

2 catei de usturoi
o bucata de 5cm de ghimbir
200g merisoare inghetate
2 linguri de sos soia
2 linguri de otet de vin de orez
2 linguri de miere lichida
2 clementine
MOD DE PREPARARE:
Rata trebuie sa fie la temperatura camerei cand o gatesti. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade C. Curata ceapa, taie-o in bucati si pune-o intr-o tava cu maruntaiele de rata si putina apa. Unge rata cu 1 lingura de ulei, 1 lingura de condimente chinezesti si sare. Taie clementina in 2 si pune-o in interiorul ratei, apoi pune rata direct pe gratarul cuptorului iar tava cu ceapa si maruntaiele sub aceasta, pentru a prinde grasimea. Lasa rata 2 ore la cuptor, pana devine crocanta si bine patrunsa, intorcand ceapa ocazional pentru a nu se lipi.

In timp ce rata se gateste, pregateste garnitura. Curata si taie ceapa verde si morcovii pe jumatate, apoi feliaza-le longitudinal. Cu o furculita zgarie castravetele longitudinal apoi feliaza-l impreuna cu chilliul. Rupe frunzele ierburilor si taie limeta in cuburi.

Pune rata gatita pe un platou, acopera-l si las-o 30 de minute. Pune grasimea din tava intr-un borcan si baga-l la frigider, pastrandu-l pentru alte retete delicioase. Acum ai 2 variante: fie prepari sosul hoisin folosind extra aroma din tava sau il poti face separat intr-o alta oala pentru a avea o culoare mai vibranta – ambele sunt super delicioase, depinde de preferinta personala. Pentru prima varianta, scoate maruntaiele lasand ceapa in tava. Pune tava pe aragaz pe foc mediu, curata si toaca usturoiul si ghimbirul apoi adauga-le, impreuna cu 1 lingurita de condimente chinezesti, apoi adauga merisoarele. Gateste totul 2 minute, apoi adauga sosul soia, otetul de vin de orez, mierea, clementinele si putina apa.Fierbe 5 minute, pana cand devine dens. Pune totul intr0un blender si mixeaza, apoi asezoneaza. Pentru a 2-a varianta, procedezi la fel doar ca pui o lingura de ulei in oala inainte sa pui usturoiul, ghimbirul si condimentele.

In transe, incalzeste clatitele intr-o strecuratoare deasupra unei oale cu apa fiarta 1-2 minute.
Feliaza carnea de rata. Serveste-o cu garnitura si sosul hoisin. Pielea crocanta va fi un deliciu si un plus de
savoare!