close

O super rețetă de Tort Diplomat – O las aici și pentru voi. Poftă bună

O super rețetă de Tort Diplomat – O las aici și pentru voi. Poftă bună

Ingrediente:

Blat:

-6 oua,

-160 g zahar,

-150 g faina,

-1/2 lingurita de praf de copt,

-2 linguri de ulei,

-1 lingura zeama de lamaie,

-1 lingurita coaja de lamaie,

-1/2 lingurita vanilie pudra.

Crema:

-cca 850 g frisca lichida,

-5-6 lingurite de zahar pudra,

-1 conserva de compot de ananas,

-1 conserva de compot de piersici,

-3 bucati de kiwi,

-14 g gelatina+cca175 ml suc de fructe(din compot) sau apa.

Decor:

-cca 150 ml frisca lichida,

-2-3 g gelatina+cca 40 ml suc de fructe(sau apa),

-1 lingurita de zahar pudra,

-citeva felii de kiwi, de piersici, de ananas (fructele se iau din cantitatea de fructe, pentru crema).

Mod de preparare:

Pentru cantitatile scrise, folosesc o forma rotunda, cu diametrul de 25 cm.

Blatul: albusurile celor 6 oua, se bat foarte bine; se pune, apoi, zaharul si zeama de lamaie; se bate totul, in continuare foarte bine pana ce zaharul e topit; pe urma se adauga galbenusurile(6), uleiul si aromele; se bate totul, dar nu mult, numai cat compozitia sa fie omogena. Apoi se adauga faina cernuta de 2 ori(cu praful de copt); se amesteca cu o lingura de lemn, usor, pana ce compozitia e omogena.

Compozitia se pune intr-o forma de tort (nu neaparat, cu fund detasabil), cu hartie de copt la baza. Se pune in cuptorul preincalzit la foc mediu cca 30 minute; cand e gata se lasa in forma cca 15 minute, apoi se intoarce, se inlatura hirtia de copt, apoi, blatul se lasa sa se raceasca(cca 2 ore). Cand e rece, se taie in 2 pe orizontala. Fructele din compot, se strecoara, se taie in bucati de cca 1/1 cm. Nu uitati, inainte sa le taiati bucati, lasati putin (netaiat) pentru decor. Kiwi se taie tot bucati(nu uitati sa lasati pt.decor). Fructele taiate se pun in strecuratoare ca tot surplusul de suc sa curga. Sucul de la compoturi, se amesteca si se pune si sucul lasat de fructele din strecuratoare. Sucul se foloseste pt.a face gelatina si pt. a insiropa blatul.

Asamblare: forma in care am copt blatul, se spala, apoi se pune o bucata mare de nylon alimentar, celofan…(nu folie). In forma, peste nylon, se pun niste fructe(care le-am lua din fructele pt.crema); se pun dupa plac; se face un model. Peste fructe se pune putina frisca(doar cat sa acoperim fructele), inainte de a pune fructele taiate; peste stratul de frisca se pune 1/2 de blat(partea superioara a blatului); se insiropeaza bine cu suc de la compoturi. Pe urma se pune frisca. Frisca: gelatina(14 g) se amesteca cu cca 175 ml suc de la compot, apoi se pune pe foc sa se dizolve bine gelatina; nu trebuie sa fiarba, daca fierbe gelatina isi pierde proprietatile, dupa aceea se lasa sa se raceasca putin(sa poti pune degetul inauntru), mestecand din cand in cand. Daca se raceste prea mult, se incheaga, n-o mai putem folosi. In timp ce gelatina se raceste incepem sa batem frisca lichida. Cand frisca incepe sa se intareasca punem gelatina(racita), in fir subtire(ca uleiul pt.maioneza), apoi indulcim(batind in continuare), dupa gust. Frisca e gata, daca facem o dunga cu un cutit, aceasta(dunga)ramane; deci frisca trebuie sa fie tare. Din aceasta frisca, se pun cateva linguri peste fructele din forma, apoi restul de frisca se amesteca cu fructele taiate. Frisca aceasta cu fructe, o punem peste prima jumatate de blat(insiropat) din forma. Peste frisca + fructe, se pune a 2-a jumatate de blat(baza blatului); o insiropam (bine) cu suc de compot apoi nylonul mare din forma se aduce deasupra; trebuie inchis bine; se lasa asa peste noapte in frigider. A 2-a zi se deschide nylonul si se rastoarna pe platoul de servit; fructele puse pe fundul formei vor fi deasupra. Frisca pt.decor o preparam(ca frisca pusa inauntrul tortului), din cantitatile scrise. Decoram tortul dupa plac,se lasa la frigider, inca cel putin 3-4 ore.