close

Cum se face placinta dobrogeana

Cum se face placinta dobrogeana

Bine ati venit in Bucataria Romaneasca

Pentru o tava mare 40/40 care la inceput pare enorma, dar gustand din ea se micsoreaza vazand cu ochii:

1 pachet foi de placinta
500 g branza telemea (branza uscata de oaie sau vaca)
500 g smantana sau iaurt gras
6 oua
100 ml ulei
2 linguri zahar tos
Mod de preparare:

Se vor folosi foi de placinta de cumparat, foi de placinta congelate care se vor scoate din congelator cu o zi inainte si se pastreaza in frigider sa se dezghete in voie, iar cu 10 minute inainte de prepararea placintei se scot la temperatura camerei in bucatarie.
La inceput se face umplutara pentru placinta din branza, oua si smantana, se bat bine 3 oua si se amesteca cu 250 ml smantana apoi se adauga branza rasa si se amesteca bine compozitia pana cand aceasta se omogenizeaza. Tava de cuptor se tapeteaza cu hartie de copt in special daca avem o tava de aluminiu.

Se desfac foile de placinta, se pune pe rand cate o foaie de placinta pe blatul de lucru si se unge cu ulei iar deasupra se asaza alta foaie de placinta care se unge cu smantana. Se pun 2-3 linguri de umplutura si se intinde uniform apoi foile de placinta se ruleaza pana la capat sub forma de sul.

Se procedeaza astfel cu toate foile de placinta, sulurile se asaza in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei, sulurile se asaza dupa preferinta sub forma circulara sau drepte. Sulurile se ung cu ulei iar deasupra se pune restul de smantana cu oua amestecate bine (3 oua si 250g smantana), se stropeste cu ulei si se coace la cuptorul foarte bine incins timp de 25-30 minute la 250 grade.
Cand placinta este gata se presara zahar tos deasupra si se acopera cu un prosop timp de 15 minute apoi se portioneaza si serveste atat calda cat si rece.

Echipa Bucataria Romaneasca va ureaza Pofta Buna!