close

Cum sa faci cartofi evantai, cremosi in interior si crocanti in exterior

Cum sa faci cartofi evantai, cremosi in interior si crocanti in exterior

Cartofii suedezi sau evantai sunt un preparat impresionant ce poate fi el in sine un fel principal servit la masa.

Cartofii suedezi sunt cam tot ce ne-am putea dori de la aceasta leguma pe care o mancam atat de des: sunt crocanti la exterior precum cei mai reusiti cartofi prajiti si moi si cremosi in interior asemenea unui piure delicat si fin.

In plus, pot fi “accesorizati” si cu alte ingrediente care ne plac, de la tot felul de branzeturi, bacon sau ierburi aromatice.

In ciuda aspectului sofisticat pe care il au, cartofii evantai sunt usor de facut si nu trebuie sa petreci prea mult timp in bucatarie.

Pentru aceasta reteta e nevoie sa alegi cartofii potriviti. E important sa fie in primul rand de calitate, cu coaja subtire si destul de marisori. De asemenea, asigura-te ca ai un cutit care taie bine, pentru ca va trebui sa tai cartoful in felii cat mai subtiri.

Acorda o atentie deosebita si untului sau uleiului de masline pe care il vei folosi. Chiar daca nu trebuie sa pui foarte multa grasime, calitatea acesteia este extrem de importanta pentru ca e cea care va da aroma cartofilor. Poti folosi de exemplu si grasime de rata, gustul cartofilor va fi senzational.

Cartofii vor fi unsi cu grasime in a doua etapa, iar acest detaliu este esential. Prima data cartofii se stropesc cu unt topit, ulei etc inainte de a fi bagati la cuptor, insa atunci grasimea nu va patrunde foarte bine in ei, feliile fiind aproape lipite una de alta. Dupa ce stau cateva minute la cuptor si feliile incep sa se departeze una de cealalta, pune din nou putina grasime peste ei. Abia acum grasimea va intra mai bine in ei, le va da savoare si nu in ultimul rand ii va ajuta sa capete stratul crocant de deaspura.

Acesti cartofi evantai sunt excelenti pentru o masa in familie, dar si pentru o cina festiva de exemplu.

Ingrediente

Pentru 4 portii

4 cartofi mari

4 linguri unt topit sau ulei de masline, grasime de rata , ulei de cocos sau un amestec din mai multe tipuri de grasime

Optional: ierburi aromatice, condimente, branzeturi, bacon, pesmet..

Mod de preparare

Spala foarte bine cartofii si lasa coaja intacta. Taie apoi in felii subtiri fiecare cartof, dar nu pana la capat, in asa fel incat feliile sa ramana prinse de partea de jos a cartofului.

Dupa ce i-ai feliat, pune cartofii intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Cu o pensula, unge cartofii cu jumatate din cantitatea de grasime, atat deasupra cat si printre felii, atat cat se poate. Condimenteaza cartofii cu sare si piper. Pune cartofii in cuptorul incins pentru 30 de minute. In acest punct, feliile de cartofi incep sa se desprinda una de alta. Scoate tava din cuptor, pune si restul de grasime peste cartofi si printre feliile de cartofi si mai lasa-i la cuptor pentru 30-40 de minute, pana cand devin crocanti la exterior si inauntru sunt moi.

Daca vrei sa adaugi peste ei ingrediente, branzeturi, ierburi, bacon, pune-le peste cartofi cu 5-10 minute inainte de a-i scoate definitiv din cuptor.