close
Conopida cu ciuperci

Bine ati venit in Bucataria Romaneasca

Ingrediente:

1 conopida

200 g ciuperci

100 g margarina

1 lingura faina

1 legatura de patrunjel

sare

piper

Mod de preparare:

Conopida rupta buchetele se spala si se fierbe in apa cu sare. Ciupercile se curata, se spala, se taie felii si se calesc 10-15 minute in margarina, dupa care se presara faina si se sting cu o cana de apa (se poate folosi si apa in care a fiert conopida).

Dupa ce au dat in clocot, se adauga conopida fiarta, se potriveste de sare si se mai fierb inca 10 minute. La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt si se potriveste de piper.

Beneficii sanatate conopida
Datorita efectelor sale benefice asupra numeroaselor aspecte ale sanatatii, conopida se poate incadra cu usurinta in categoria superalimentelor. Opt dintre beneficiile sale cele mai impresionante sunt urmatoarele:

Conopida combate cancerul
Conopida contine sulforafan, un compus al sulfului care s-a demonstrat ca distruge celulele mama canceroase, incetinind astfel cresterea si dezvoltarea tumorilor. Unii cercetatori considera ca eliminarea celulelor mama canceroase ar putea fi cheia controlarii cancerului. De exemplu, mai multe cercetari medicale au demonstrat ca combinatia dintre conopida si curcumina (componenta activa din turmeric), poate ajuta la prevenirea si la tratarea cancerului de prostata.

Un studiu publicat recent a subliniat de asemenea faptul ca sulforafanul poate reduce incidenta si indicele tumorilor mamare induse chimic la animale. Sulforafanul inhiba de asemenea cresterea si dezvoltarea celulelor in cazul cancerului de san, ceea ce ar putea cauza moartea celulara (sau apoptoza).

Alti compusi ai conopidei au de asemenea efecte anticancerigene. Conform Institutului national american pentru studiul cancerului: „S-a descoperit ca indolii si izotiocianatii (ambii sunt compusi care ajuta la reducerea riscului aparitiei diferitelor forme de cancer, in special a cancerului de san si se gasesc in conopida, varza de Bruxelles, brocoli si napi) inhiba dezvoltarea cancerului in diferite organe inclusiv vezica urinara, san, colon, ficat, plamani si stomac.”

Conopida sustine sanatatea inimii
S-a descoperit de asemenea ca sulforafanul din conopida si alte legume crucifere imbunatateste in mod semnificativ tensiunea arteriala si functia renala. Oamenii de stiinta considera ca beneficiile sulforafanului sunt relationate cu imbunatatirea la metilarii ADN-ului (metilarea fiind procesul de fixare a unei grupari metil pe o molecula), care este cruciala pentru o functionare celulara normala si expresia genica adecvata, in special in stratul intern al arterelor -care este supus daunelor – cunoscut sub numele de endoteliu.

Conopida este antiinflamatorie
Conopida contine o mare cantitate de nutrienti antiinflamatorii care ajuta la mentinerea nivelului de inflamatie sub control, incluzand indol-3-carbinol sau I3C, un compus antiinflamatoriu care poate actiunea la nivel genetic pentru a ajuta la prevenirea reactiilor inflamatorii la nivelul cel mai fundamental.

Conopida este bogata in vitamine si minerale
De exemplu, s-a constatat ca majoritatea persoanelor din Statele Unite au mari deficiente de nutrienti, necesari pentru o buna functionare a corpului. Daca se consuma conopida in mod regulat, aceasta este o modalitate simpla de a obtine acesti nutrienti atat de necesari pentru corp. O portie de conopida contine 77% din valoarea zilnica recomandata de vitamina C. Conopida este de asemenea o sursa foarte buna si la indemana de vitamina K, proteine, tiamina, riboflavina, niacina, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, potasiu si mangan.

Conopida imbunatateste sanatatea creierului
Conopida este de asemenea o sursa buna de colina, care este una din vitaminele de tip B, cunoscuta datorita rolului sau in dezvoltarea creierului. Consumul de colina in timpul sarcinii ofera beneficii incredibile activitatii cerebrale ale fatului, ceea ce indica faptul ca poate imbunatati functia cognitiva, procesele de invatare si de memorare. Colina poate reduce inclusiv declinul memoriei relationat cu varsta si vulnerabilitatea creierului fata de toxine in timpul copilariei, si de asemenea poate oferi aceasta protectie si dupa aceasta perioada.

Conopida ajuta la detoxifierea organismului
Conopida intareste capacitatea corpului de a se detoxifia in multiple moduri. Conopida contine antioxidanti care ajuta la detoxifierea organismului astfel: in faza 1 impreuna cu nutrientii care contin sulf, importanti pentru activitatile detoxifiante ale organismului; faza 2. glucozinolatii din conopida activeaza enzimele de detoxifiere.

Beneficiile conopidei pentru aparatul digestiv
Conopida este o sursa importanta de fibre alimentare pentru sanatatea digestiva. Conform publicatiei World’s Healthiest Foods (Alimentele cele mai sanatoase din lume): „Cercetatorii au determinat ca sulforafanul din glucozinolatii din conopida (glucorafanina) pot ajuta la protejarea mucoasei stomacale. Sulforafanul ofera acest beneficiu pentru a preveni proliferarii bacteriane a Helicobacter pylori in stomac sau pentru a preveni ca aceasta bacterie sa se fixeze pe peretele stomacului”.

Antioxidanti si fitonutrienti Galore
A consuma cu regularitate conopida este ca si cum am castiga la loteria antioxidantilor si fitonutrientilor. Conopida este bogata in vitamina C, beta-caroten, kaempferol, quercetina, rutina, acido cinamic, etc., iar antioxidantii sunt modalitatea naturala de a oferi celulelor apararea adecvata contra atacului microbilor reactivi la oxigen (ROS).

Intotdeauna cand sunt prezenti acesti micronutrienti importanti, organismul va fi capabil sa reziste la imbatranirea cauzata de expunerea zilnica la substantele contaminante, la stresul cronic, poluare, etc. Daca nu aveti o cantitate adecvata de antioxidanti pentru ca acestia sa ajute la eliminarea radicalilor liberi, atunci sunteti expusi riscului de stres oxidativ, ceea ce va avea ca efecte imbatranirea prematura a tesuturilor si daunele cauzate organelor.

Tags : bucataria romaneascaciuperciconopidaConopida cu ciuperci