close

Coltunasi de casa dintr-un aluat deosebit

Coltunasi de casa dintr-un aluat deosebit

Bine ati venit in Bucataria Romaneasca. Astazi va prezentam o reteta de Coltunasi de casa.

Lista de ingrediente:

-200 mililitri chefir/iaurt;

-o lingurita bicarbonat de sodiu;

-o ceapa;

-sare, dupa gust;

-circa 600 grame faina;

-un ou;

-500 grame carne tocata;

-4-5 catei de usturoi;

-1/3 legatura marar.

Citeste si: Coltunasi de post cu cartofi

Cum se prepara:

Prepararea aluatului:

1. Se mixeaza oul cu un praf de sare, apoi se pune chefirul si se pune bicarbonatul de sodiu cernut, apoi se amesteca si se lasa asa pentru un sfert de ora.

2. Se toaca mararul, apoi se pune in aluat si se amesteca.

3. Faina se cerne si se pune treptat in compozitie, apoi se framanta cu mana.

4. Se acopera cu un prosop si se lasa asa pentru 20 de minute.

Prepararea umpluturii:

5. Se pune sare peste carne, apoi piper si se pune si usturoiul tocat marunt, apoi ceapa.

Citeste si: Un aluat deosebit pentru prepararea coltunasilor pe baza de apa minerala

6. Se pun cateva frunze de dafin la fiert in 50 mililitri apa fierbinte, apoi se lasa un pic si se pune in umplutura, urmand sa amestecam bine.

7. Aluatul se intinde intr-un strat foarte subtire, apoi se realizeaza niste cercuri identice de 4 centimetri diametrul.

8. Se ruleaza mingiutele si se pune umplutura in centru, apoi se lipesc marginile si se unesc.

9. O cantitate din coltunasi se congeleaza.

10. Se pun la fiert in apa cu sare si o frunza de dafin, urmand sa ii lasam pentru 5-7 minute din momentul in care se vor ridica la suprafata.

Echipa Bucataria Romaneasca va ureaza Pofta Buna!

BONUS:

Coltunasi de post cu cartofi

Ingrediente:

350 gr faina de grau, ½ lingurita de sare, 400 gr cartofi, 100 gr morcovi, 2 cepe, 30 ml ulei de masline, 8 gr marar, 40 ml ulei de floarea soarelui, ¼ lingurita de piper negru

Mod de preparare:

În faina adaugati sare si amestecati. Turnati 150 ml de apa calduta si framântati aluatul. Acoperiti aluatul cu o folie si lasati 40 de minute într-un loc caldut. Se fierb cartofii si se zdrobesc. Se taie ceapa si se rade morcovul. Se prajeste ceapa si morcovul în ulei de masline pana se înmoaie. În cartofi turnati un pic de bulion în care au fiert cartofii si ulei de floarea soarelui. Adaugati 2/3 din legumele prajite, piper negru macinat, marar uscat si sare dupa gust. Întindeti aluatul si cu ajutorul unui pahar taiati rondele din aluat. In mijlocul fiecarei rondele de aluat se pune o lingurita de cartofi – asa ca sa puteti lipi marginile. Se lipesc bine marginile opuse. Mai treceti o data cu degetele pe margine, ca sa nu sa se dezlipeasca la fiert. Puneti la fiert 3-4 litri de apa cu sare. Când începe sa fiarba puneti coltunasii, dar nu foarte multi sa nu rasfiarba – mai bine îi fierbeti în 2-3 ture daca aveti mai multi. Amestecati atent cu o lingura si când încep sa fiarba faceti focul mic. Se lasa la fiert nu mai mult de 3-4 minute, altfel nu-i veti avea intregi, se vor rupe. Când sunt gata, adaugati unt si amestecati. Se servesc fierbinti cu ceapa si morcov prajit si presurat cu marar sau fara.

Tags : bucataria romaneascacoltunasi de casa