close

Chiftelute manastiresti de post, o reteta absolut delicioasa

Chiftelute manastiresti de post, o reteta absolut delicioasa

Bine ati venit in Bucataria Romaneasca

Ingrediente:

2 cani de fasole boabe
2-3 felii de franzela
1 cana de orez
1 ceasca de ulei
2 cepe
5-6 catei de usturoi
1 morcov
1 pastarnac
2 frunze de dafin
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
50 grame de faina
sare
cimbru (dupa gust)
Mod de preparare:

Se fierbe fasole dupa procedura obisnuita. Dupa ce se schimba prima apa, se pun morcovul, pastarnacul si ceapa, evident tocate. Se adauga cele doua frunze de dafin si se sareaza dupagust. Cand fasolea este bine fiarta se scurge de zeama (Atentie! Nu aruncati zeama, pentru ca o sa va trebuiasca) si, intr-un bol, se adauga painea (inmuitata cu ceva zeama de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar si mararul si patrunjelul tocate.

Se amesteca bine compozitia, apoi se da totul prin masina de tocat (sau la un blender, cine are). Compozitia se modeleaza apoi sub forma de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (daca le faceti plate, caz in care grosimea trebuie safie de cam un centimetru). Chiftelele se dau prin faina si se prajesc in uleiul foarte bine incins. Din restul de zeama ramasa de la fiertul fasolei se prepara o garnitura din orez. Proportia ar fi de trei cani de zeama la o cana de orez.

Modul de preparare al orezului este cel standard, cu specificatia ca, dupa ce s-a fiert (nu uitati de sare!) este recomandat sa-i puneti marar din belsug. Cel putin asa sustineprezbitera GaroafaComan, care indica si faptul ca mancarea este infinit mai buna daca orezul este servit rece.

Echipa Bucataria Romaneasca va ureaza Pofta Buna!