close

Basbousa! Un deliciu extraordinar de bun din bucataria araba!

4

INGREDIENTE:

Griș – 500 g
Iaurt – 500 ml
Ouă – 4 bucăţi
Zahăr – 1 cană
Praf de copt – 2 lingurițe
Unt – 150 g
Sare – o priză
Portocale – 2 bucăţi
Lămâie – 1 bucată
Miere – 4 linguri
Fulgi de nucă de cocos – 2 linguri
Extract de vanilie – 1 linguriță
MOD DE PREPARARE:

1. Mixați ouăle, zahărul şi extractul de vanilie. Adăugați iaurtul şi untul topit, amestecați.

2. Adăugați grișul, sarea şi praful de copt. Amestecați bine până la omogenizare.

3. Turnați aluatul obținut în forma (25×35 cm) tapetată cu hârtie de copt.

4. Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la temperatura 180°C, timp de 30 de minute.

5. În timp ce prăjitura se coace pregătiți siropul: adăugați în cratiţă mierea, coaja tăiată de lămâie şi portocale şi sucul acestor fructe. Încălziți amestecul la foc până cînd mierea se va dizolva complet. Nu fierbeți siropul!

6. Scoateți prăjitura din cuptor – ea trebuie să fie rumenită bine. Fără a o scoate din formă, turnați peste ea siropul fierbinte.

7. Imediat presarăți-o cu fulgi de cocos şi lăsați-o 15 minute, pentru ca siropul să se imbibe. Apoi o scoateți din formă și o tăiați pătrate sau romburi.

Tradițional Basbousa se servește cu cafea.