close

Aluatul perfect pentru cozonacii de Pasti

Aluatul perfect pentru cozonacii de Pasti

Bine ati venit in Bucataria Romaneasca. Astazi va prezentam o reteta de Aluat.

Lista de ingrediente:

-500 grame unt;

-10 oua + 3 galbenusuri;

-1 lingurita sare;

-2 pliculete zahar vanilat;

-2 kilograme jumate de faina;

-pesmeti;

-1 litru de lapte batut;

-800 grame zahar;

-150 grame drojdie proaspata;

-200 grame stafide (fructe confiate, rahat, caise uscate);

-2 linguri coniac;

-un praf de sare.

Citeste si: Vrei un cozonac, insa te grabesti si nu ai timp sa il prepari? Iata o reteta care nu necesita framantare:

Cum se prepara:

1. Ouale se mixeaza, apoi se pune untul moale si laptele, urmand sa amestecam.

2. Se pune drojdia si zaharul si se amesteca, apoi lasam aluatul la loc calduros pentru circa 8-10 ore.

3. Peste bolul cu stafide se pune apa clocotita si se lasa asa pentru 15 minute, apoi se scurge apa si se pun stafidele pe un prosop de hartie.

4. Se adauga in aluat stafide;e/fructele confiate, sarea, coniacul si zaharul vanilat.

Citeste si: Iti prezentam o reteta de cozonac de post cu martipan si fructe confiate pe care trebuie neaparat sa o incerci

5. Se amesteca si se pune treptat faina, apoi framantam.

6. Se acopera cu un porsop si se lasa pentru 1,5-2 ore.

7. Luam forme de copt si le ungem, apoi dam cu pesmet si punem aluatul in forme, urmand sa il lasam sa creasca direct in forme.

8. Se baga la cuptor la temperatura de 180 de grade pana o sa treaca testul scobitorii.

Echipa Bucataria Romaneasca va ureaza Pofta Buna!

BONUS:

Vrei un cozonac, insa te grabesti si nu ai timp sa il prepari? Iata o reteta care nu necesita framantare:

Lista de ingrediente:

-1 kilogram faina de patiserie;

-3 albusuri;

-500 mililitri lapte

-250 grame unt;

-un baton de vanilie;

-coaja rasa de la lamaie;

-8 galbenusuri;

-50 grame drojdie pudra;

-un ou;

-300 grame zahar tos;

-o lingurita sare fina;

-30 grame zahar pudra.

Lista de ingrediente pentru umplutura:

-300 grame nuca macinata;

-o esenta mica de rom;

-5 albusuri;

-500 grame zahar tos.

Citeste si: Si usoara, si gustoasa! Prepara si tu aceasta reteta de cozonac si o sa te convingi singura

Cum se prepara:

1. In faina cernuta punem drojdia.

2. Laptele il punem la fiert, iar cand s-a racit punem zaharul.

3. Albusurile se mixeaza cu galbenusurile si cu sarea, apoi se pune laptele si se amesteca neintrerupt cu un tel.

4. Faina se pune treptat, iar cand a devenit un aluat mai tare incepem sa frmantam cu mana.

5. Untul se bate rece, apoi se pune in aluat si se lasa la cald pentru 2 ore.

Prepararea umpluturii:

6. Albusurile se bat spuma, apoi se pune zaharul treptat.

Citeste si: Budinca din resturi de cozonac – Cum o prepari

7. Cand s-a intarit se pune treptat esenta de rom si nuca macinata.

8. Aluatul pentru blat se imparte in 2, urmand ca prima foaie sa o intindem, apoi punem jumatate din compozitia de crema si uniformizam.

9. Se ruleaza.

10. Luam o forma si o ungem cu unt, apoi punem prima foaie de aluat rulata.

11. Se respecta pasii precedenti si in cazul celei de-a doua foaie, apoi se lasa in forma pentru 30 de minute, urmand sa ii ungem cu ou batut.

12. Se baga la cuptor pentru 40-45 de minute la o temperatura favorabila, fara sa deschidem usa cuptorul.

13. Cand sunt gata se lasa la racit, apoi se presara zahar pudra.

BONUS:

Iti prezentam o reteta de cozonac de post cu martipan si fructe confiate pe care trebuie neaparat sa o incerci

Lista de ingrediente:

-40 grame drojdie de bere proaspata Dr. Oetker;

-80 mililitri ulei;

-1 lingura esenta de vanilie/1 plic zahar vanilat;

-1 praf de sare;

-60 grame baton de martipan;

-500 grame faina 000;

-250 mililitri suc carbogazos Mirinda;

-60 grame zahar;

-coaja rasa de portocala/lamaie;

-100 grame fructe confiate (pepene galben, ananas, maracuia).

Citeste si: Si de post, si deliciosi! Prepara acesti melcisori cu nuca super gustosi

Cum se prepara:

Important este ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.

1. Intr-un bol punem faina cernuta, apoi facem o gaura in mijloc si punem drogdia sfaramata, 3-4 linguri de suc si jumatate din zahar.

2. Se amesteca pana drojdia se dizolva.

3. Vasul se pune pe aragaz si se lasa sa creasca alutul in volum, cam 1 ora.

4. Dupa aceasta ora, adaugam zaharul ramas, uleiul, zaharul vanilat, coaja de portocala, sarea si restul de suc, urmand sa amestecam si sa framantam putin pana cand auzim ca se sparg bulele de aer din interior.

5. Recipientul se unge cu ulei, apoi se pune aluatul in el si se lasa sa se dospeasca cam 2 ore cu aragazul deschis.

6. Dupa aceasta, ungem blatul de lucru cu ulei si punem aluatul, apoi il framantam putin si il impartim in 2 bucati.

7. Prima bucata o intindem in forma de dreptunghi cu mainile, iar ca lungime trebuie sa fie cat tava pentru cozonac.

Citeste si: Vrei ceva dulce in perioada postului? Iti prezentam o prajitura cu mere si morcov super buna

8. Fructele confiate le taiem bucatele mici si le punem in aluatul pentru cozonac.

9. Facem la fel si cu a doua bucata, dar de data aceasta batonul de martipal il taiel felii.

10. Cele doua bucati le impletim impreuna si se punem in tava de cozonac pe care am uns-o cu ulei.

11. Le lasa sa creasca in tava pana cand ies din forma.

12. Il stropim cu putin suc, apoi bagam tava la cuptor pentru 10 minute la temperatura de 200 grade Celsius, apoi lasam inca 40 d eminute, dar la temperatura de 180 grade.

13. Daca simtiti ca miroase un pic a ars acoperim cozonaul cu o foaie de copt pe care am umezit-o.

14. Pentru a ne da seama daca este gata, facem testul cu o scobitoare, apoi il ungem cu miere si deasupra presaram zahar brun.

Tags : aluatbucataria romaneasca